Tájékoztatjuk a Magyarországra utazókat, hogy az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től érvényes új növényegészségügyi előírások korlátozzák a növények, növényi termékek kis mennyiségben történő saját célú behozatalát. A szabályozás előírja az útipoggyászok kötelező ellenőrzését, hasonlóan az állati eredetű termékek már korábban bevezetett ellenőrzéséhez.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a növényegészségügyi szabályzásban bekövetkezett változásokról szóló tájékozató anyagát az alábbiakban tesszük közzé:

NE HOZZON HAZA NÖVÉNYT, NÖVÉNYI TERMÉKET POGGYÁSZÁBAN!

2019. december 14. után minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, szaporító anyag), termés (pl. alma, mogyoró), és egyéb növényi termék (pl. koszorú, friss fűszernövények) csak növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területén kívüli országokból a magánszemélyek útipoggyászában is! * A 2019. december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be, valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba. A növényegészségügyi bizonyítvány nélkül behozott növényeket, növényi terményeket a hatóság megsemmisíti.

* Kivétel az ananász, banán, datolya, durián és kókusz termése, valamint a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá a Svájcból érkező növények, növényi termékek.

További információk a Nébih honlapján: portal.nebih.gov.hu