A szeptember 7-10. között megrendezésre kerülő Budapest Borfesztivál vendégországa Chile. 

Chile egyedulálló földrajzi, éghajlati és társadalmi jellemzői páratlan feltételeket biztosítanak a világszerte elismert minőségi borok készítéséhez. A chilei borokat a rendkívül termékeny földek adják, ízviláguk magába hordozza az ősi bölcsesség védjegyét és a modern technológiát, a tisztaság, frissesség és a páratlan ízek megőrzése és megerősítése érdekében.

1

Chile, Dél Amerika délnyugati részén fekvő hosszú, keskeny földrész, a világ legátláthatóbb égboltjával és fontos édesvíz-tartalékaival. Az egyedülálló természetes földrajzi határok és különleges éghajlati viszonyok, valamint a szigorú jogi előírások egy igazi növény-egészségügyi és mezőgazdasági sziget státuszára emelték az országot.

 

Északon az Atacama-sivatag, keleten az Andok-hegység, a déli Patagónia jéghegyei és nyugaton a Csendes-óceán, azok a természetes határok, amelyek védelmet nyújtanak a bor- és az élelmiszertermelésnek. A kivételes éghajlati viszonyok, különösen a középső országrész völgyeire jellemző mediterrán éghajlatnak és a chilei völgyek fekvésének köszönhetően gazdag, kiváló minőségű borokat találunk, személyiséggel, intenzív színnel és finom aromákkal.

 

A chilei bor történetének kezdete a spanyolokhoz fűződik, akik már több mint 400 évvel ezelőtt érkeztek az ország területére, a XIX. századi tudatos szőlőkultúra terjedésekor a termelést francia hatások befolyásolják, majd a 70-es években éli modern korát, amikor, Miguel Torres chilei érkezésének köszönhetően, korszerűsítődnek a termelési módszerek és a modern technológiai eszközök bevezetésével elkezdődik egy innovációs folymat, melynek hatásait a mai napig érezhetjük.

2

Ma, Chile a 4. ország a palackozott borok export listáján és az első az “újvilág” országai között, egyedi gyártmány, minőség és fenntarthatóság védjeggyel, mely egy igazi országimázzsá alakult a nemzetközi fogyasztói világ tudatában.

 

A chilei bortermelő zónák különböző völgyekben találhatóak, így az Andok-hegység (Andes) mentén, az Andok-hegység és a partvidék ("Entre Cordilleras") között, valamint a chilei parton (Costa) található völgyekben.

 

E zónák mindegyike eltérő éghajlat és talajfajtával rendelkezik, ami egyedi jellegzetességű borokat eredményez. További információ itt »

 

Az ősi borok

Jelenleg Chile bővíteni igyekszik borkínálatát, hangsúlyt fektetve az ősi borok “megmentésére” és promoválására, hiszen ezek részesei az ország történelmének és hagyományainak. A Maule, az Itata és a Biobío régi chilei szőlőültetvényeken rejtőző  fehér és vörös szőlőfajták, mint a Cinsault, a Carignan, a País, a Moscatel és a Semillón, a közelmúltban jelentős, kritikusok és fogyasztók álltal nagyra értékelt fejlődésnek indult.4

Az ezekből a régi fajtákból származó borok "új légkört" teremtenek a  helyi piacon, olyan eredeti érzéssel, amelyet csak most kezdünk megérteni.

 

Néhányan új törzsekről beszélnek, de valójában ezek sok évvel ezelőtt Chile déli területeire ültetett fajták. Olyan szőlőskertek, amelyek egyes esetekben könnyen meghaladják a 100 évet. Valódi borkészítési örökségről beszélünk, nem csak a szakosodott médiában, hanem a fogyasztók körében is. Ezeket a törzseket ProChile, az ország exportfejlesztési ügynöksége támogatja különböző tevékenységeken keresztül, ideértve az ebben az évben zajlott kolumbiai és hollandiai kereskedelmi küldetéseket. Fő célja, hogy diverzifikálja a chilei borok kínálatát a világ számára, és tájékoztassa a fogyasztókat az ország bor gazdaságáról és örökségéről.

 

Forrás: Budapest Borfesztivál