Chilében a „Lépésről Lépésre” (Paso a Paso) elnevezésű járványkezelési koncepció keretében a korlátozó intézkedések feloldásának öt, fokozatosságra épülő szakaszát határozták meg (korlátozás, átmenet, felkészülés, kezdeti nyitás, előrehaladott nyitás). Az egyes települések és régiók dinamikusan, az aktuális járványügyi mutatók függvényében kerülnek be-, illetve átsorolásra az öt kategória valamelyikébe. Az egyes szakaszokhoz eltérő járványügyi intézkedések társulnak.

Maszkviselés:

Kijárási tilalom jelenleg nincsen érvényben, azonban az ország egész területén – közterületen is – kötelező a maszkviselés.

Karantén:

A Chilébe érkezőknek - kiindulási országuktól függetlenül - a beutazás alkalmával a repülőtéren a chilei hatóságok által elvégzett PCR teszt negatív eredményének kézhezvételéig kell hatósági karantént teljesíteniük. Az országba történő belépésüket követően - napi rendszerességgel - online egészségügyi űrlapot kell kitölteniük, amelyen az esetlegesen tapasztalt tüneteikről kell nyilatkozniuk.  

Az utazónak a karantén helyszínéül szolgáló szálláshelyet a repülőtérről legfeljebb 2 órán belül tömegközlekedés igénybevétele nélkül el kell érnie (taxi és reptéri kisbusz igénybevétele megengedett). A karantén szállás címét, illetve az ott élő személyek listáját utazás előtt online kitöltendő nyilatkozaton kötelező feltüntetni. Fontos, hogy a megjelölt lakcímen élő minden más személy is az utazó számára előírt időtartamú hatósági karantén alá kerül!      

A karantén lerövidítésére jelenleg nincsen lehetőség. A karanténszabályok megsértése az érintett chilei oltási igazolásának (Pase de movilidad) felfüggesztését és 50 millió CLP összegig terjedő bírság kiszabását vonhatja maga után!

Amennyiben valamely utazó PCR tesztjének eredménye a Chilébe történő belépést követő 14 napon belül pozitív, egészségügyi intézményben letöltendő karanténba kell vonulnia. Minden olyan személynek, akin a beutazás alkalmával a koronavírus valamely tünetét észlelik, szintén egészségügyi intézménybe kell vonulnia, amíg a fertőzés gyanúja orvosilag nem zárható ki.

Közösségi közlekedés:

Belföldi távolsági tömegközlekedési eszközök (pl.: repülőgépjáratok, távolsági buszok, vonatok, komphajók, stb.) kizárólag QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad) birtokában vehetők igénybe.

A repülőgép, távolsági busz, vonat és komphajó járatok csak részben üzemelnek, és a menetrendek a járványügyi helyzet függvényében váratlanul módosulhatnak. Minden esetben javasoljuk a közlekedési szolgáltatók honlapján közzétett aktuális információk nyomon követését.

Chilén belül a régiók közötti utazás feltételeiről itt tájékozódhatnak.

Az egyes területek aktuális járványügyi besorolása a chilei kormányzat honlapján követhető figyelemmel. 

Szállodák, éttermek, múzeumok:

Vendéglátó egységek, múzeumok, és zárt rendezvény helyszínek egységesen kizárólag QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad) birtokában vehetők igénybe.

 

A Chilébe történő beutazással és az ott tartózkodással összefüggésben részletes és aktuális tanácsok a Konzuli Szolgálat honlapján érhetők el.